Toekomstmuziek in de zorg

Toekomstmuziek in de zorg

De gezondheidszorg loopt over het algemeen niet voorop als het op nieuwe (technologische) ontwikkelingen aankomt. Stroperige organisaties, kortetermijnpolitiek en soms wat conservatieve denkbeelden maken dat het vaak lang duurt voordat iets nieuws gemeengoed is. Terwijl e-mail al jaren dagelijkse kost is voor zo’n beetje alle Nederlanders, is een e-consult nog steeds niet standaard in elke (huis)artsenpraktijk.

Pioniers

Maar dat wil niet zeggen dat nieuwe ontwikkelingen links blijven liggen. Integendeel. Er zijn zat pioniers die zich vol enthousiasme inzetten voor innovaties in de zorg. Marlies Schijven bijvoorbeeld, die vorig jaar als eerste chirurg ter wereld een buikoperatie uitvoerde die via Google Glass live werd gestreamd naar YouTube. Voordat zij geneeskunde ging studeren, studeerde ze aan de Design Academy en voltooide ze de opleiding Gezondheidswetenschappen. Later is ze gepromoveerd op het gebruik van serious gaming en virtual reality in de zorg. Een pionier in de dop dus, als het op technologische innovatie in de zorg aankomt.

Wearable technology

In een achtergrondartikel voor Arts en Auto over de toekomst van technologische ontwikkelingen in de zorg vertelt Schijven over haar ervaringen met Google Glass in de operatiekamer en haar verwachtingen van dit soort wearable technology in de zorg. Chirurgen die alle operaties standaard met een glass op hun neus uitvoeren bijvoorbeeld, omdat ze systeemwaarschuwingen dan beter opvangen. Maar ook een smartphone of tablet, apparaten die inmiddels in het gros van de huishoudens worden gebruikt, kunnen een drukbezette verloskundige helpen om met behulp van een foto snel het vruchtwater van een bevallende vrouw te controleren, terwijl ze ondertussen een andere patiënt verder helpt. ‘Waarom zou je in de zorg niet met dat soort apparatuur werken als je de patiënt er beter mee kunt helpen?’, vraagt lector health innovations and technology Eveline Wouters zich in hetzelfde artikel af.

Samenwerking

Een buitenstaander zal zich inderdaad afvragen waarom dat nog niet massaal gebeurt. De experts noemen de ontbrekende samenwerking tussen zorg- en techniekexperts, al begint deze langzaamaan wel te komen. Het is te hopen dat de huidige pioniers meer bijval krijgen van een nieuwe generatie collega’s die al van jongs af aan gewend is om dit soort technologie dagelijks te gebruiken. Wie weet zal de gezondheidszorg dan eens vooruitlopen als het op vernieuwing aankomt.

Deze zomer verscheen in Arts en Auto het achtergrondartikel ‘Toekomst in de zorg’ waarin onder meer chirurg Marlies Schijven en lector Eveline Wouters aan het woord komen om hun ideeën over technische ontwikkelingen in de zorg te delen. Klik hier om het interview te lezen.

Beeld: Carolyn Ridsdale