BAM. Daar is Gorgeous Grey. En mijn hoofd.

BAM. Daar is Gorgeous Grey. En mijn hoofd.

Tja, ik heb het natuurlijk een beetje over mezelf afgeroepen. Met Gorgeous Grey verkondigen dat vrouwen meer zichtbaar moeten zijn, maar mezelf nog half verstoppen met mijn eigen ideeën, plannen en voornemens. Nou, dan verschijn je dus gewoon met je blije bakkes op de voorpagina van de plaatselijke krant. Op Internationale Vrouwendag nog wel. Hoppa.

Want op die dag hebben Marcella en ik het resultaat van een fantastische fotoshoot met Henk Bleeker en couturier Ronald Kolk gepresenteerd. Na onze oproep afgelopen najaar waarmee we vijf generaties vrouwen met natuurlijk grijs haar bij elkaar hebben weten te vinden, belandden we na een telefoontje van topfotograaf Henk Bleeker ineens in een stroomversnelling. Voor we het wisten zaten we met een heel team aan visagie en styling en 20 prachtig stralende Gorgeous Greys de hele dag in een professionele fotostudio. Marcella gaf alle vrouwen samen met Ronald Kolk een koninklijke uitstraling, want we wilden ze neerzetten als echte Silver Queens. Inspirerend en krachtig. Ondertussen nam ik een marathon aan interviews af. Gesprekken die gingen over jezelf laten zien, uiterlijk versus innerlijk, kwetsbaarheden en onzekerheden, empowerment onder vrouwen, authenticiteit.

Fotoshoot Gorgeous Grey Anouk

Ik een rolmodel…?

Niet voor niets was Internationale Vrouwendag hét uitgelezen moment om onze 20 Gorgeous Grey rolmodellen met natuurlijk grijs haar in de wereld te zetten. Dat ik zelf ook tot die 20 rolmodellen behoor voelt nogal ongemakkelijk. Zonder Gorgeous Grey partner in crime Marcella, die als stijlinspirator voortdurend bezig is met de boodschap ‘Zichtbaar jezelf zijn’, had ik die keuze waarschijnlijk niet gemaakt. Niet dat er diep van binnen geen verlangen was om aan zo’n bijzondere fotoshoot mee te doen, maar omdat ik als journalist heb geleerd om een bepaalde afstand tot een onderwerp te houden. Maar dit project is helemaal van ons. Er zijn geen regels, er is geen opdrachtgever die ik hoef te pleasen, aan wiens doelgroep het moet voldoen. We bedenken alles zelf. Wat een bevrijding is dat. Ik wil het Bureau Brinkman-jasje niet voor niks van me afgooien. Maar ook… Onbekend terrein. En dat voelt zó eng! Want daar zullen mensen vast vanalles van vinden…

[…kruipt onder steen]

Ik wist dat het AD Amersfoortse Courant het artikel op de voorpagina wilde zetten, maar ik stelde me een paar kleine foto’s onderaan de pagina voor. Toen ik de volgende ochtend de krant ging halen schrok ik zo van de keuze om juist mijn foto zo groot voorop te zetten, dat ik overspoeld werd door schaamte en de behoefte om onder een steen te kruipen. Zichtbaarheid… Het is een interessant gegeven.

AD Amersfoort Gorgeous Grey

Mijn eigen confrontatie met gevoelens van ongemak, schaamte, verlegenheid, angst en weerstand herinneren me aan het effect van de workshop MIJ NIET GEZIEN die ik vorig jaar voor het eerst gaf. ‘Je kunt er niet voor weglopen, je moet er doorheen’, schreef één van de deelnemers na de workshop. ‘En door dat te doen, blijken dingen helemaal niet zo eng of vervelend. Het is meer de ingebeelde en onnodige angst voor iets wat in werkelijkheid helemaal zo eng niet is of vervelend.’

Ik mag trots zijn (ja, echt!)

Een rake boodschap, als resultaat van mijn eigen workshop. Dus in plaats van de krant ergens tussen een stapel papieren te laten verdwijnen, hing ik mijn eigen foto middenin de etalage van Werkplaats P. in De Nieuwe Stad. En die etalage inrichten bleek inderdaad helemaal niet vervelend of eng, het was zelfs leuk om te doen. Door mezelf nu regelmatig daar te zien hangen, kijk ik een stuk milder naar mezelf dan die vrijdagochtend op Internationale Vrouwendag. Sterker nog, het helpt me eraan herinneren dat ik trots mag zijn op dit project en het aan de rest van de wereld mag laten zien. Precies hetgeen wat ik met De Jankfabriek ook teweeg wil brengen bij anderen. Laat jezelf zien! Of, zoals silver sister Marga Miltenburg mij tijdens een van de marathon-interviews: Steek je vinger op!

Workshop MIJ NIET GEZIEN

Hoog tijd dus om de workshop MIJ NIET GEZIEN weer eens te geven. Wat het precies inhoudt? Een intense, zinnenprikkelende reis vol muziek, stem- aandacht- en bewegingsoefeningen. Een duik in de gevoelswereld van het thema zichtbaarheid met alles wat daarbij aan emoties komt kijken. Zonder te verzanden in verhalen en uitpluizen waarom jezelf zichtbaar maken zoveel weerstand kan oproepen. MIJ NIET GEZIEN geeft aanknopingspunten om deze weerstand mee te nemen in het uiten van jezelf. Om ondanks de angst er toch voor te kiezen om jezelf te laten zien.

Meer weten? Mail naar anouk(@)dejankfabriek.nl of check het evenement op Facebook – de website van De Jankfabriek komt dit voorjaar, jazeker. Maar er kwam even een uit-de-kluiten-gewassen grijze-haren-projectje tussendoor. 😉

Wat? Workshop MIJ NIET GEZIEN
Wanneer? Zondag 19 mei
Hoe laat? 10.00 – 12.30
Waar? De Danswerkplaats
Adres? Oude Fabriekstraat 20 Amersfoort
Kosten? € 39,50
Maximaal aantal deelnemers? 12

Aanmelden via anouk(@)dejankfabriek.nl